Kuulan Stabat Mater Puumalassa 14.7.2019

Esitimme Toivo Kuulan Stabat materin Vantaan Pyhän Laurin kirkossa viime huhtikuussa. Ensi sunnuntaina 14.7. TKK ja urkuri Markus Malmgren vierailevat Puumalan kirkossa, jossa on ohjelmassa sama teos. Kuoroa johtaa Hannu Norjanen. Tervetuloa totemaan, kuinka hienon urkusovituksen Malmgren on laatinut ja kuinka taitavasti hän teoksen soittaa. Konsertista lisää https://www.puumala.fi/tapahtumat/114/74-Saimaan-kauneimmat-savelet

(Kuva Markku Pihlaja).

public.jpeg

Valoa kohti!

Tapiolan kamarikuoro on mukana Valoa kohti -konserttisarjassa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa huhtikuussa. Esitämme Toivo Kuulan musiikkia ti 16.4. klo 19 alkavassa konsertissamme, jossa urkuja soittaa Markus Malmgren. Kuoroa johtaa Hannu Norjanen. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10€. Tervetuloa!

Toivo elää! TKK ja Toivo Kuula

Kuula.jpg

Toivo Kuulan (1883-1918) muistokonsertti "Toivo elää!" Temppeliaukion kirkossa sunnuntaina 11.11. klo 19. Tapiolan kamarikuoro johtajanaan Hannu Norjanen. Markus Malmgren, urut. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 5€.

Konsertissa kuullaan mm. Stabat mater, jonka Tapiolan kamarikuoro esittää nyt ensimmäisen kerran. Teoksessa on mukana urkuri Markus Malmgren. Ohjelmassa ovat myös kappaleet Meren virsi, Sävel ja Auringon noustessa, jotka ovat Tapiolan kamarikuorolle tuttuja Finlandia-levymerkille tehdystä Kuulan a cappella -kokonaislevytyksestä Hannu Norjasen kanssa 1990-luvulla. Tässä muistokonsertissa kuoro laulaa lisäksi sekakuoroversion kappaleesta Virta venhettä vie (sovitus Leevi Madetoja).

Stabat mater on sävelletty sekakuorolle ja orkesterille (sanat Jacobone da Todi). Säveltäjä työskenteli teoksen parissa kuolemaansa saakka, ja lopulta keskenjääneen teoksen täydensi hänen ystävänsä Leevi Madetoja. Stabat materia pidetään Kuulan pääteoksena. Teoksen kantaesitys oli Suomen Säveltaiteilijain Liiton järjestämässä Kuulan muistokonsertissa 1919.

Kuula sävelsi laajan sekakuoroteoksensa Meren virsi Eino Leinon runoon, kun oleili Pariisissa vuosina 1909-1910. Teoksessa on myöhäisromanttisia soinnullisia tehokeinoja ja monimutkaista polyfoniaa. Musiikkilehti Säveletär kirjoitti teoksesta otsikolla "Uusi suurenmoinen suomalainen kuorosävellys" mm. seuraavasti: "Toivo Kuula - - on säveltänyt kuoroteoksen, joka - - on suurisuuntaisin kuoroteos mitä Suomessa on sävelletty. - - Sävellys on kirjoitettu a cappella -kuoroa varten, ja tulee sen esitys olemaan täysin arvokas tehtävä kaikkein parhaimmillekin kuoroille."

Meren virrellä on mielenkiintoinen yhteys Auringon noustessa -kappaleeseen. Kuula teki sävellyksen Pariisissa vuonna 1910 varakappaleeksi Suomen Laulun juhlakonserttiin siltä varalta, että äärimmäisen vaikeana pidettyä Meren virttä ei pystyttäisikään esittämään. Molemmat teokset kuitenkin kantaesitettiin kuoron 10-vuotisjuhlassa Yliopiston juhlasalissa 28.3.1910.

Auringon noustessa -kappaleella (sanat V. A. Koskenniemi) on Tapiolan kamarikuorolle erityinen merkitys. Kuoro nimittäin esitti sen täydelle salille Carnegie Hallissa New Yorkissa kesällä 2015 varainkeruukonsertissa Hannu Norjasen johdolla.

Vuonna 1906 valmistunut Virta venhettä vie (Eino Leinon tekstiin) oli Toivo Kuulan siihen asti kunnianhimoisin kuorosävellys: vaativuudessaan ja laajuudessaan aivan muuta kuin ajan tavanomainen kuoromusiikki. Teoksen merkityksestä ja arvostuksesta kertoo jotain se, että Suomen Laulu ja Laulu-Miehet esittivät sen Toivo Kuulan hautaustilaisuudessa Helsingissä 28. toukokuuta 1918. 

Sävel-nimisessä kappaleessa on Lauri Pohjanpään teksti, ja sävellys on tehty vuonna 1914 Kuopion laulujuhlia varten. Se oli lisäksi samana vuonna yhtenä pakollisena numerona kuorokilpailuissa.

Laskeudu pääsiäisen aikaan J.S. Bachin rakastetun Johannes-passion sävelin!

Tapiolan kamarikuoro ja Suomalainen Barokkiorkesteri esittävät klassikkoteoksen ensimmäistä kertaa yhdessä tunnelmallisessa Espoon tuomiokirkossa. Konsertti järjestetään torstaina 22.3. klo 19.

Solistit:
Niall Chorell, tenori (evankelista)
Jyrki Korhonen, basso (Jeesus)
Tuuli Lindeberg, sopraano
Teppo Lampela, altto
Jere Martikainen, tenori
Sampo Haapaniemi, basso

Konsertin johtaa Hannu Norjanen.

Liput 27/20/13 e + mahdollinen palvelumaksu. Liput: Ticketmaster.fi sekä ovimyynti.

Ovet aukeavat tuntia ennen konserttia. Konsertin kesto 2h 15 min.

Tapiolan Kamarikuoro: 
www.facebook.com/tapiolachamberchoir/
Suomalainen Barokkiorkesteri:
www.facebook.com/Finnish-Baroque-Orchestra/

Kansalaiset! Medborgare! Suomi 100! 29.10.2017 klo 18 Sellosali

Solistiseitsikko Imperial ja Tapiolan kamarikuoro juhlistavat maamme menestystarinaa musiikillisella kattauksella, joka ulottuu kalevalaisesta perinnöstä kansalaisyhteiskuntaan ja moderniin Suomeen. Tapahtuma on hyväksytty osaksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. 

Suomen vahvuuksiin kuuluvat luonto ja vuodenajat, kehittynyt yhteiskunta ja kansalaisten vapaus. Konsertissa vuorottelevat kepeät ja vakavat tunnelmat.

Vaskiyhtye Imperialilla on kytkökset Radion Sinfoniaorkesteriin. Tapiolan kamarikuoro tunnetaan lukuisista levytyksistään: se on julkaissut mm. Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan, Leevi Madetojan ja Kaija Saariahon musiikkia. He ovat myös Suomi 100 -yhteiskonsertin säveltäjänimiä, ja muita ovat muun muassa Fredrik Pacius, Aulis Sallinen, Einojuhani Rautavaara ja Riikka Talvitie. Konsertin juontaa Aarno Cronvall.

Tapiolan kamarikuoroa johtaa Hannu Norjanen.

Solistiseitsikko Imperial:
Jouko Harjanne, Es-kornetti
Jorma Rautakoski, B-kornetti
Miikka Saarinen, B-kornetti
Tommi Hyytinen, alttotorvi
Sami Ruusuvuori, tenoritorvi
Matts Remell, baritonitorvi
Harri Lidsle, tuuba

Liput alkaen 10–22,50 € Ticketmaster Suomi

Seuraa Facebookissa: Tapiolan kamarikuoro

Tapahtumasivu: Kansalaiset! Medborgare! Suomi 100

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB.jpg

Ehtoohymni 12.4. klo 19 Leppävaaran kirkko

Tapiolan Kamarikuoron Ehtoohymni-konsertissa kuullaan Joonas Kokkosen Laudatio Domini sekä osia Einojuhani Rautavaaran teoksesta Vigilia. Solisteina Jyrki Korhonen, basso ja Martti Nissinen, baritoni. Kuoroa kohtaa Hannu Norjanen. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu musiikkityölle. Konsertti kuulu Leppävaaran seurakunnan Hiljaisen viikon musiikkia –sarjaan.

Sarjan sivu.