Tapiolan kamarikuoron 40-vuotisjuhlakonsertissa esillä kulttuurielämään jätetty jälki

Tapiolan kamarikuoro juhlii marraskuussa 40 vuotta kestänyttä toimintaansa konsertissa otsikolla Muisti. Kuoro perustettiin edistämään suomalaista kuorokulttuuria, osaamista, kuoro-ohjelmistoa ja toimintatapoja. Olarin kirkossa pidettävä konsertti tarjoaa esimerkkejä tavoitteissa onnistumisista vuosien varrelta, mutta osoittaa samalla, että kuoro on edelleen valmis tarttumaan uusiin haasteisiin.

Toivo Kuulan musiikki on esimerkki kotimaisesta klassisesta ohjelmistosta, jonka parissa kuoro on tehnyt kulttuurityötä. Kuulan kuoroteosten lisäksi kokonaislevytykset on tehty Jean Sibeliuksen ja Leevi Madetojan sekakuorosävellyksistä.

Konsertissa kuullaan myös Krzysztof Pendereckin Kerubiveisu (Izhe kheruvimy, 1987). Pendereckin teokset tulivat kuoron ohjelmistoon 1990-luvulla, samoin kuin Johannes Brahmsin musiikki, josta juhlaan sopivasti esitetään sävellys Fest- und Gedenksprüche (op. 109). Myös Brahmsin ja Pendereckin teoksia on levytetty, ja Juha Kuivasen johdolla äänitettyä Penderecki-levyä (Finlandia Records 1995) myytiin maailmanlaajuisesti 25.000 kappaletta.

Tapiolan kamarikuoro on edistänyt myös uudempaa suomalaista kuoromusiikkia mm. tilaussävellyksinä. Useamman teoksen sarja tilattiin kuoron nimikkosäveltäjäsopimuksen myötä vuosina 2000–2005 Jaakko Mäntyjärveltä. Konsertissa kuullaan kuitenkin varhaisempaa ja aivan uutta Mäntyjärveä. Muita musiikillisia muistoja konsertissamme on Bengt Johanssonin The Tomb at Akr Caar (1964), jonka kuoro esitti 20-vuotisjuhlakonsertissaan.

Uusia haasteita kuorolle konsertissa on Frank Martinin sävellyksessä Songs of Ariel (1950). Teoksessa on sävelkudelmia ja eri tunnelmaisia osia, joissa kuorolaiset saavat imitoida haukkuvia koiria, kiekuvia kukkoja ja surisevia mehiläisiä. Konsertin huipentaa Leonard Bernsteinin Chichester Psalms (1965), joka esitetään urkusäestyksellä. Kuoroa vuodesta 1998 johtanut professori Hannu Norjanen on määrätietoisesti kehittänyt kuoron teknistä ja ilmaisullista tasoa, joka mahdollistaa näiden teosten esittämisen.

Kuoron juuret ovat Tapiolassa, luonnonläheisessä Espoon kaupunginosassa, jossa on pitkään ollut innostavat olosuhteet musiikin harrastamiselle ja esittämiselle. Tapiolan kamarikuoron perustajat olivat Tapiolan kuorosta lähteneitä taitavia laulajia, ja konsertissa kuullaan myös Tapiolan kuoroa.

  • Tapiolan kamarikuoro, joht. Hannu Norjanen

  • Jussi Merikanto, baritoni

  • Eerik Ohtamaa, urut

  • Tapiolan kuoro, joht. Pasi Hyökki

  • Olarin kirkko 12.11. klo 17, osoite Rälssikuja 2, Espoo

  • Liput Tiketti.fi tai tuntia ennen ovelta